Translate

2012. augusztus 31., péntek

Lepkék

Nem volt egyszerű... Kevés szabadidőm nagy részét az elmúlt hetekben a lepkekészítés technikájának kidolgozására áldoztam. Van rajta még bőven finomítani való, de szeretném bemutatni első megalkotott példányaimat. A lepkék teste és szárnya kiégethető gyurmából készült, a lábak, csápok és a pödörnyelv pedig nagyon vékony damil szálból. 
Itt szeretnék néhány szót ejteni a gyurmákról, amiből a miniatűrök nagy része készül. A miniatűrök, modellek, makettek, élethű figurák készítésénél a kiégethető gyurmák igen kedvelt alapanyagok. Ezek tulajdonképpen polimer műgyanták, amik szilárd és folyékony, színes és színtelen, tömör és transzparens, fényes és matt, szóval minden elképzelhető formában kaphatók és szilárdra égethetőek 130 °C  körüli hőmérsékleten. Sokféleségük lehetőséget ad a legkülönfélébb anyagok, textúrák élethű utánzására. Sok gyártó van a piacon. Én a Fimo és a Sculpey termékeit használom, pl. a lepkéknél a test Fimo gyurmából készül, a szárnyak folyékony Sculpey-ból, a figuráimat pedig Supersculpey-ból készítem (ami szerintem a legjobb tulajdonságokkal rendelkező modellező anyag a piacon). Az utóbbiakat itthon nem, vagy csak nagyon nehezen lehet beszerezni, ezért egyszerűbb interneten külföldről megrendelni, a Fimo viszont bármelyik hobby boltban kapható. 
A lepkék készítéséhez tehát a fentebb említett anyagokat használtam, illetve 2 jó  tűvégű csipeszt, varró tűt és fogpiszkálót a lepkék megformálásához, és pillanatragasztót a szárnyak, lábak, csápok és pödörnyelvek testhez való rögzítéséhez. Ezen kívül az elkészíteni vágyott pillangó pontos képére van még szükségünk, és egy pár jó szemre :) 
És íme, életem első miniatűr pillangói, a méretarányok érzékeltetéséhez kockacukrot illetve földimogyorót használtam:

Parides hahneli a cukorhegyen (a miniatűr példány szárnyainak fesztávolsága 6mm):
Parides hahneli

Parides hahneli

Parides hahneli

Parides hahneli

Parides hahneli

Papilio zalmoxis a cukorhegyen (a miniatűr példány szárnyainak fesztávolsága 8mm):
Papilio zalmoxis

Papilio zalmoxis

Papilio zalmoxis

Papilio zalmoxis

Papilio zalmoxis

Danaus plexippus (Pompás királylepke) a cukor és a mogyoró hegyen (a miniatűr példány szárnyainak fesztávolsága 5mm) :
Danaus plexippus

Danaus plexippus

Danaus plexippus3 megjegyzés:

 1. Hihetetlen vagy !!!! A lepkék és a fotók is kiválóak!!!
  Üdv:ANDA

  VálaszTörlés
 2. :) Köszönöm, bár néhány kép kicsit sötét lett, ezt még azért gyakorolnom kell...
  Üdv.: Fanni

  VálaszTörlés
 3. Just incredibly beautiful!!!!

  Hugs,
  Karin

  VálaszTörlés